Σελίδες

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

SHIRT

Το ανδρικό πουκάμισο παίρνει την σημερινή μορφή του μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1871 η Brown, Davis & Co παρουσίασε το πρωτο πουκάμισο με κουμπιά στο μπροστινό μέρος.
Μέχρι το 18ο αιώνα το πουκάμισο θεωρούνταν εσώρουχο και φοριόταν κάτω απο άλλα ρούχα και φαινόταν μόνο ο γιακάς,γι αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχει αποκοπεί από τις ρίζες του δηλαδή συνοδεύεται από το σακάκι πού συνήθως δεν το βγάζουμε. 
Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα τα λευκά πουκάμισα ήταν η επιτομή της κομψότητας . Μόνο οι πλούσιοι φόραγαν λευκά πουκάμισα γιατί μπορούσαν να πληρώνουν το συχνό πλύσιμο των πουκαμίσων τους.Τα ριγέ πουκάμισα ήρθαν στη μόδα προς τα τέλη του 19ου αιώνα. Και τα πουκάμισα με σχέδια τα προτιμούσαν γιατί μπορούσαν να κρύψουν την έλλειψη καθαριότητας.
Το πουκάμισο καθορίζεται απο το σχέδιο του γιακά.Η βασική διαφορά είναι αυτή μεταξύ του όρθιου και του διπλωμένου γιακά. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα κυριάρχησαν διάφορες εκδοχές του όρθιου γιακά, με το μέγεθος της γραβάτας να καθορίζει το φάρδος του γιακά. Ο όρθιος γιακάς αντικαταστάθηκε απο τον διπλωμένο και απο τη δεκαετία του 1930 φοριέται πλέον μόνο με σμόκιν και επίσημο ένδυμα. Υπήρχαν επίσης και αφαιρούμενοι γιακάδες και απο τα δύο είδη. Και το πλεονέκτημα που είχαν οι αφαιρούμενοι γιακάδες ήταν ότι έτσι κάποιος είχε μία ποικιλία εμφανίσεων χωρίς να αγοράζει συνεχώς πουκάμισα.