Σελίδες

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ESPADRILLE-ΕΣΠΑΝΤΡΙΓΙΕΣ

                               ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΣΤΥΛ.



Πρωτοεμφανίστηκαν τον 13ο αιώνα στην Ισπανία,λεγόταν alpargata και είχαν ως βάση το esparto,ένα πολύ σκληρό χόρτο από την Βόρεια Αφρική.Φορεθηκαν πολύ από αγρότες και μεταλλωρύχους,το 1964 ορίστηκαν με βασιλικό διάταγμα ως το επίσημο υπόδημα του στρατού της Καταλανίας και της Αραγωνίας και ήταν πάντα το καλύτερο για την πελότα,το εθνικό άθλημα των Βάσκων.
Το δανείστηκαν οι Άγγλοι ευγενείς στα τέλη του 19ου αιώνα,για να έχουν κάτι βολικό να φορούν στη παράλια.Η πραγματική καθιέρωση της,όμως,ήρθε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα όταν βρέθηκε σε καφέ και εστιατόρια φορεμένη του Νταλί,του Λόρκα και του Μπουνιουέλ,οι οποίοι της χάρισαν ένα καλλιτεχνικό και μποέμ χαρακτήρα.













Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ:
Η εσπαντριγια είναι ίσως το μοναδικό υπόδημα στο κόσμο που παραμένει χειροποίητο από ανάγκη.Όσο και αν εξελίχθηκαν οι διαδικασίες παραγωγή τους ,το ράψιμο του καραβόπανου πάνω στη σχοινένια σόλα δεν μπόρεσε να αντικατασταθεί από κάποια μηχανή και έτσι γίνεται ακόμη στο χέρι.Μέχρι τη δεκαετία του '80 η παράγωγη γινόταν στη Γαλλία και στην Ισπανία,όπου υπήρχε ο ανταγωνισμός για το ποια διαθέτει το καλύτερο κέντρο παραγωγής εσπαντριγιας.Τώρα η παραγωγή γίνετε στο Μπαγκλαντές γιατί εκεί παράγετε το 90 %της γιούτας,που είναι η πρώτη ύλη για την κατασκευή της σχοινενιας σόλας του παπουτσιού.

ΠΑΕΙ ΣΤΟ HOLLYWOOD:
Την έχουμε δει να εμφανίζεται στο Miami Vice φορεμένη από τον Ντον Τζόνσον ,παρέα με τα σακάκια με βάτες φορεμένα με t-shirt.


Ωστόσο,την έχουμε δει να είναι φορεμένη και από τον Τζουντ Λο στον "Ταλαντούχο κύριο Ριπλέι",να περιφέρεται  στο Κάπρι του '60 με λευκό παντελόνι,μαρινιερα και τις εσπαντριγιες,δίνοντας μαθήματα στυλ.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΟΡΕΘΕΙ:
Μπορεί να φορεθεί με τα πάντα και όλες τις ώρες.
*Βερμούδες:Από τις κλασσικές μέχρι και τις vintage.
*Παντελόνια:chinos,λινα, και βαμβακερά.
*Μαγιό
*Κοστούμι(κυρίως λινό)
*Jean

DO:
*Χωρίς κάλτσες.
*Αγόρασε πολλά χρώματά.
*Πάντα γυρισμένα τα πατσακια του παντελονιού.





DON'T:
*Ποτέ με κάλτσες.Όλα τα άλλα επιτρέπονται.