Σελίδες

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

COFFEE EDITION

Η ιστορία του και όλες οι λεπτομέρειες για να τον απολαύσεις.


Η ιστορία του καφέ ξεκινάει  στην Αφρική και κυρίως στην Αιθιοπία,όπου το δεντρό/θάμνος* ευδοκιμούσε στην περιοχή Kaffa.Ο μύθος λέει πως ένας βοσκός παρατήρησε τη ζωηρότητα που είχαν τα κατσίκια του όταν έτρωγαν τους κόκκινους καρπούς του συγκεκριμένου δέντρου και έτσι τους πήρε τους έβρασε και τους ήπιε.Το 15ο αιώνα αρχίζει η συστηματική καλλιέργεια του στην Υεμένη.Οι Άραβες δεν επιτρέπουν την εξαγωγή των γόνιμων καρπών του καφέ και έτσι μετά από πολλές προσπάθειες οι Ολλανδοι ήταν οι πρώτοι που τους έκλεψαν και τους φύτεψαν στην Ευρώπη το 1616.
Η λέξη coffee σημαίνει ρόφημα και προέρχεται από τη λέξη qahwah.

* Ο καφές παράγεται από ένα θάμνο/δέντρο από την οικογένεια Ρουβίδιον.Ο καρπός αυτός είναι μικρός και μοιάζει με κεράσι.Ο καρπός δίνει μια ράγα που περιέχει δυο σπόρους,τους κόκκους του καφέ και χρειάζεται 9-11 μήνες για να ωριμάσουν.







ΕΙΔΗ ΚΑΦΕΑΣ

ΚΑΦΕ ARABIKA:Αποτελεί το 70%  του συνόλου παραγωγής του καφέ και είναι ο μοναδικός καφές που δεν αναμιγνύεται με άλλες ποικιλίες.Χαρακτηριστικά του είναι το άρωμα και  η εξαιρετική του ποιότητα.
Η περιεκτικότητα της καφεΐνης των κόκκων του καφέ αυτής της ποικιλίας είναι 0.8-1.4%.
ΚΑΦΕ ROBUSTA:Αποτελεί το υπόλοιπο 30% του συνόλου παραγωγής του καφέ και έχει περιορισμένη γεύση,πλουσιότερη καφεΐνη από της Arabika και συνάμα φθηνότερος.Από αυτόν παράγεται ο στιγμιαίος και τα διάφορα αρωματικά χαρμάνια.
Η περιεκτικότητα καφεΐνης αυτής της ποικιλίας είναι 1.7-4%


ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΣΠΡΕΣΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.




*ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ:Από αυτή εξαρτάται η ποιότητα του καφέ σου.
*ΑΝΑΤΟΜΙΑ :
PORTAFILTER:Το μεταλλικό εξάρτημα-μοιάζει σαν κουτάλα-με την πλαστική λαβή όπου μπαίνει ο αλεσμένος καφές και στη συνέχεια κουμπώνει στο group της μηχανής.
GROUP:Από εδώ βγαίνει το ζεστό νερό,το οποίο περνάει από το portafilter και καταλήγει στο φλιτζάνι σου.Απαιτεί σταθερή θερμοκρασία,αλλιώς δεν θα πιεις πραγματικό espresso.
PRESSURE GAUGE:Ο μετρητής πίεσης που ενημερώνει για την πίεση στο boiler και στο group.
STEAM WAND;Το ακροφυσιο ατμού της μηχανής espresso που χρησιμοποιείς για να φτιάχνεις το αφρόγαλα.
WATER PUMP:Η αντλία νερού που δίνει πίεση στο νερό για να μπορεί να περάσει με ορμή μέσα από τον αλεσμένο καφέ.

ΕΙΔΗ ΚΑΦΕΤΙΕΡΑΣ:

*ΑΥΤΟΜΑΤH:Απλώς βάζεις φρέσκους κόκκους καφέ και πατάς το κουμπί.Η μηχανή έχει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που επιτρέπουν σε ενα λεπτό να έχεις espresso στο φλιτζάνι σου.
*ΗΜΙΑΥΤΟΜΑΤΗ:Οι πιο δημοφιλείς γιατί συνδυάζουν καλή ποιότητα καφέ με προσιτή τιμή.Βάζεις καφέ στο portafilter,πατάς το κουμπί και κλείνεις τη μηχανή οταν θεωρήσεις ότι έχεις τη ποσότητα που χρειάζεσαι.
*ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ:Οι πιο παλιές από τις οικιακές καφετιέρες.Προθερμαινεις την καφετιέρα και όταν το νερό είναι έτοιμο ,ανασηκώνεις το λεβιέ και τον πιέζεις προς τα κάτω.Η πίεση που χρειάζεται για να γίνει ο καφές είναι η πίεση που ασκείς εσύ.
*ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΜΕ ΚΑΨΟΥΛΕΣ:Απλώς τοποθετείς την κάψουλα στη σχισμή και πατάς το κουμπί.Η ποσότητα είναι αυτόματα ελεγχόμενη και το είδος του καφέ εξαρτάται από τη κάψουλα που επιλέγεις.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΔΑΝΙΚΟ ESPRESSO:
ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ:Το άρωμα οπως και η γεύση,είναι βασικά κριτήρια για την ποιότητα του καφέ.
 ΟΞΥΤΗΤΑ:Με την οξύτητα καταλαβαίνει ο δοκιμαστής την ξηρότητα που αφήνει ο καφές στον ουρανίσκο.
ΣΩΜΑ:Κρίνεται από το ποσο παχύρρευστος είναι ένας καφές.Το δυνατό σώμα έχει μεγαλύτερη διάρκεια στον καφέ,πράγμα που βοηθα σε ροφήματα που συνδυάζονται με άλλα,όπως το γάλα.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ESPRESSO:
Αν έχεις εξασφαλίσει καλή ποιότητα καφέ όλα θα εξαρτηθούν από το πάτημα του μέσα στο portafilter,αυτό λέγετε  tamping.Ο σκοπός του tamping είναι να συμπιεστεί ο αλεσμένος καφές στο portafilter πριν το κουμπώσουμε στη μηχανή espresso.Το κατάλληλο tamper πρέπει να πατηθεί σε επίπεδη επιφάνεια χωρίς κλίση,γιατί έτσι θα βρει λιγότερη αντίσταση το νερό που θα το διαπεράσει.Ακόμα και δύναμη που θα ασκήσεις μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του καφέ.

ΤΑ 4 ΒΗΜΑΤΑ  ΓΙΑ ΣΩΣΤΟ TAMPING:
1ο:Αφού αλέσεις τον καφέ και τον τοποθετήσεις στο portafilter,τον διανέμεις με το χέρι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
2ο:Αφού δημιουργηθεί μια επίπεδη στρώση καφέ,κανε το πρώτο πάτημα.Κράτα το portafilter με το ένα χέρι και με το άλλο βύθισε ελαφρώς το tamper μέσα του.
3ο:Μετά το ελαφρύ βύθισμα αφαιρείς το tamper και παρατηρείς τα υπολείμματα του καφέ που δεν πατηθηκαν σωστά.Χτύπα το portafilter για να κάτσουν σωστά μέσα του.
4ο:Το τελευταίο tamping θέλει δύναμη.Μια ώθηση περίπου 20 κιλών αρκεί,άλλα πρόσεχε να μην κάνει κλίση το χέρι σου.

ΤΑ ΕΙΔΗ ESPRESSO:

Macchiato:Espresso στον οποίο προσθέτουμε μικρή δόση αφρόγαλα.
Conna panna:Espresso σερβιρισμένος με σαντιγί.
Lungo:Espresso στον οποίο παρατείνεται η διύλιση νερού από το group.
Latte macchiato:Αποτελείται από ζεστό γάλα με αφρόγαλα στο οποίο προστίθεται ένας espresso.
Cafe breve:Espresso με γάλα(1/2 καφες,1/2 αφρόγαλα)
Cappuccino:Αποτελείται από 1/3espresso,1/3αφρογαλα,1/3 γάλα.
Cafe mocha:Μια παραλλαγή του latte macchiato.H μόνη διαφορά είναι  ότι περιέχει μικρή δόση σοκολατας.
Americano:Espresso που προσθέτεις ζεστό νερό.
Ristretto:Espresso με λιγότερη δόση νερού.